הסיפור של Mineral oil
מדי פעם אנחנו שמות לב ש Mineral oil מתנוסס ברשימת הרכיבים של תכשירי האמבט שלנו.
שמענו עליו שהוא רע, שמענו עליו שהוא טוב, ולא כל כך ברור לנו מה טיבו. המדענית המתולתלת שלנו בדקה, חקרה ולהלן התובנות!
Mineral oil, או בעברית – שמן מינרלי, הוא תערובת של מולקולות אורגניות, תוצר לוואי של תעשיית הנפט. השמן המינרלי, נפוץ כמרכיב עיקרי או משני בחומרים שונים ונועד לשימושים שונים כאשר אחד השימושים הנפוצים ביותר הוא שמן אמבט לתינוק. השמן הוא זול ומופק בכמויות מסחריות, ושימושו בעיקרי הוא חומר סיכה זול, שומר לחות ומעניק ברק בתמרוק אמבט.
שמן מינרלי מונע כניסה ויציאה של לחות ע"י איטום השיערה (בניגוד לשמן קוקוס שנספג בשיערה), ולכן בשימוש על שיער רטוב שומר על הלחות כלואה בתוך השיער ועוזר בהגדרת תלתלים, מבלי לגרום למראה שמנוני או דביק.
ההסבר טמון במבנה הכימי של השמן, בעוד השמן המינרלי מורכב ממולקולות פחמן ומימן שאינם פולרים ואינם מאפשרים חדירה של חומרים פולריים כגון קרטין ופרוטאין ומשמש בעיקר כשכבת מגן חיצונית, שמנים טבעיים רבים מכילים קבוצות קרבולקסיליות פולריות שמאפשרות חדירה של חלבונים אל השיער ובו בזמן מונעות את התנפחות השיערה עקב חשיפתה למים ומשפר את גמישותו של השיער.
מה לגבי סיכון בריאותי?
כעיקרון, השמן המינרלי נחשב פחות איכותי משמנים טבעיים, אך השמן שמגיע למדפי הפארם השונים הינו מזוקק ובאיכות גבוהה, ולכן החשש מרכיבים רעילים ומסוכנים אינו מוצדק. אף על פי כן, ארגון הבריאות העולמי מסווג את השמן כשייך לקבוצה מס' 3, שמשמעותה חומרים שלא קיים מספיק מידע על מנת לקבוע כי הם אינם מזיקים, בעוד ששמן מינרלי לא מזוקק נחשב מזיק ומסוכן ואף מסרטן (קבוצה מס' 1)
אז… שמן קוקוס או שמן מינרלי?
אין ספק ששמנים מטיבים עם השיער, מגינים עליו מפני אבדן לחות, מסככים אותו ועוזרים בהגדרת התלתלים. מחקרים מצאו כי בטווח הארוך השמן המינרלי עושה את העבודה בצורה טובה יותר בהגנה על השיער מאובדן לחות ולא סתם משמש כשמן אמבט לתינוקות. עם זאת לשמן קוקוס יש יתרונות רבים אחרים בשיפור בריאות השיער והגנתו מחומרי ניקוי, כששמן מינרלי מספק הגנה זמנית*.
ייתכן שתשובה טמונה בנקבוביות השיער. מי מאיתנו שיש לה נקבוביות גבוהה עלולה לגלות ששמן הקוקוס חודר יותר מדי לחלקה הפמימי של השערה ובכך גורם לשמנוניות, "פריז" ומראה שיער נפול, ואולי כדאי לה לנסות שמן מינרלי.
לגבי החששות הבריאותיים- כמו כל דבר בתעשייה, זו כבר החלטה שלכן למי להאמין ועל מי לסמוך.
כתבה ואיירה: ריקי קליין, המדענית של קהילת מתולתלות.
הכותבת הינה בעלת תואר שני בהנדסה כימית מהטכניון.