איך באים תלתלים לעולם?

ריקי קליין | מאי 7, 2016

ריקי

איך זה שלחלקינו יש תלתלים קטנים וצפופים בעוד לאחרות יש תלתלים גדולים ופתוחים? ואיך כל זה קשור למוצרי השיער שלנו? המדענית שלנו חקרה ושיתפה אותנו

איך באים תלתלים לעולם

כמו בכל דבר, הכל בזכות הגנטיקה. הגנים שלנו קובעים את סוג השיער שלנו ממש כמו שהם קובעים את צבע העיניים שלנו, את גוון עורנו ואת חיבתנו לבמבה אדומה. אז אנחנו יכולות לומר תודה (או שלא) למזג האוויר, לתכשירי השיער או לגובה מפלס הכנרת אבל הכל טמון בגנים.

מעבר לעובדה זו, מסתבר שלמרות התעשייה המגלגלת מליונים אשר מוערצת בכל רחבי העולם ע"י מיליוני נשים מתולתלות וקופצניות שנושאות עיניים בציפייה לתגלית החדשה הבאה (גם גברים, בסדר), אין באמת הסבר ברור, מדוייק וחד משמעי – מהו הדבר שהופך אותנו למיוחדות כל-כך.




לרדת לשורש העניין

מבנה השיערה תלוי בזקיק השיער, והוא משפיע על הדרך בה השיער גדל ומתעגל. קיימות מספר תאוריות בנושא השפעת מבנה הזקיק על צורת התלתלים. תאוריה אחת מדברת על צורתו של הזקיק – זקיקים עגולים מאפיינים שיער חלק, בעוד זקיקים שטוחים מאפיינים שיער מתולתל. גם הזווית שבה גדלה השיערה ביחס לקרקפת משפיעה על צורתה, וגם היא קשורה למבנה הזקיק.

תאוריה נוספת גורסת כי לשיער מתולתל יש איזורים שגדלים מהר יותר מאחרים, מה שגורם למבנה השיער להתקפל. טענה נוספת היא שההורמונים בגופנו הם אלו שאחראיים לצורתו של זקיקי השיער, ואלו יכולים להשתנות כתוצאה מהשפעות הורמונליות.

הכימיה של השיער

שיער מתולתל, כמו כל סוג שיער אחר בנוי מחלבון בשם קרטין, אותו חלבון אשר בונה את העור ואת הציפורניים. חלבון הקרטין מכיל מולקולות של חומצה אמינית בשם ציסטאין, אחת מ-20 חומצות האמינו הנפוצות בטבע, אשר מכילות אטומי גופרית (קיימת רק עוד חומצה אמינית אחת שמכילה אטומי גופרית והיא מתיונין). אטומי גופרית (S) נוטים ליצור בינהם קשרים שנקראים קשרי-גופרית, S-S, קשרים דיסולפידים או גשרי גופרית.

קשרי הגופרית הם קשרים חזקים וכאשר הם נוצרי בין אטומי גופרית מרוחקים בשיערנו הם גורמים לו להתעגל ולהסתלסל. ידוע כי בשיער מתולתל קיימים יותר קשרי גופרית מאשר בשיער חלק. זו הסיבה שלשיער מתולתל יש נטייה כל כך גדולה לקשרים. התלתלים אוהבים אלו את אלו ורוצים להיות יחד לנצח. הם נקשרים זה בזה ומצהירים על אהבתם הניצחית. המסרק מאיים להפריד בינהם אך הם תמיד יחזרו להיות יחד למרות קול מחאתינו הרם.

אז מה הקשר.. אתן שואלות, בין הכימיה של השיער לכל התאוריות שהוזכרו? ככל הנראה, צורת הזקיק והזווית שבה צומחת השיער, כל אלה מאפשרים יותר מגע בין שיערה לשיערה ומגדילים את שטח הפנים ליצירת קשרי גופרית באיזורים שונים – והרי לכם תלתלים…לפחות זה מה שמספרים.

מוצרי שיער, החלקות, סלסול, והשיער שלכן!

בעזרת הידע על מבנה התלתל והשפעת הקרטין על צורתו צמחה לה תעשייה חדשה של החלקות שיער. שליטה בכמות קשרי הגופרית בשיערנו ושבירתם ע"י חומרים כימיים מאפשרת לנו לשנות את הגנטיקה שלנו ולהפוך שיער מתולתל לחלק, וכך גם ההפך. גם חברות התמרוקים מנצלות את אותו הידע, ומוכרות לנו כימיה בבקבוק פלסטיק שקיים בכל בית מרקחת ובכל סופר, ואלו יכולים להשפיע על מראה השיער שלנו עם קצת הבנה, וקצת (המון) ניסוי וטעייה.

לדוגמא, חומרים אשר מכילים מגנזיום-סולפאט יכולים לעודד יצירת קשרים בשיער ולהדגיש את מראה התלתלים אם כי לאורך זמן גורמים למראה יבש ומחוספס. מלח ים אשר מכיל קשרים יונים חזקים (Na-Cl) גם כן מעודד יצירת גלים ותלתלים שכן היונים שבמלח רוצים להקשר אלו לאלו וגורמים לשיערות ראשנו להצמד זו לזו. זה מאפשר גם לבנות חלקות שיער לקבל מראה חוף סקסי ושובב, ולהודות שלפעמים הן היו רוצות להראות כמונו, רק לפעמים. ובסופו של יום, או חודש או שנה, מבנה השיער מושפע מהורמונים בגופנו, ממזג האוויר, מגילנו וממצב הרוח, ויכול להשתנות עם השנים כאשר זקיקי השיער עוברים שינוי מבני מפעם לפעם.

אז מה שרואים מכאן לא רואים משם, ומה שיש על ראשנו היום אולי לא יהיה שם מחר, לכן קבלו את היחודיות של שיערכן, אמצו אל ליבכן את נפלאותיו וכבדו את האינדיוידואליות של כל תלתל תלתל, כי כאשר מישהי עושה החלקה, איפשהו בעולם תלתל מאבד את קשרי הגופרית שלו. עצוב.

כתבה ואיירה: ריקי קליין, המדענית של קהילת מתולתלות.

הכותבת הינה בעלת תואר שני בהנדסה כימית מהטכניון.