על תלתלים וילדים : עצות מעשיות לטיפול בתלתלים ילדותיים
אם יש משהו קשה יותר מלהסתדר עם השיער המתולתל (והמהמם) שלנו, זה להסתדר עם שיער מתולתל של ילדים. החפיפה, הסירוק, הקשרים, הייבוש, הסידור, כל אלו נהיים יותר קשים כאשר הצד השני לא רוצה לשתף פעולה.
לפעמים הם פשוט צודקים, השיער המתולתל לא אוהב שמציקים לו, לא אוהב חפיפות מרובות, לא אוהב שמסרקים אותו, אוהב להיות פרוע וטבעי, והוא בעצמו די ילדותי לפעמים. זה סוד הקסם שלו. הבעיה מתחילה שבלי טיפוח בסיסי יומיומי, הקשרים מצטברים והבלגן נערם, ואחר-כך קשה לנו עוד יותר להשתלט עליו. וגם על בעליו.
האם תכשירי הטיפוח המיועדים לילדים באמת עושים את העבודה? מה ההבדל בינם לבין המוצרים הרגילים והאם יש בכלל הבדל? אימהות יקרות, אבות יקרים, ננסה לעזור לכם מעט.
איך שי(ע)ר נולד? כמו תינוק…
תינוקות נולדים (בדרך כלל) עם שיער קצר ודליל מאוד, חלקם ללא שיער כלל. האמבטיות הראשונות כוללות שמני אמבט המיועדים לתינוק וסבונים עדינים מאוד שמטרתם לנקות בעדינות מבלי להסיר את שכבות השומן הטבעיות והחיוניות.
אלו לרוב מכילים חומרים פעילי שטח עדינים עדינים דוגמת Cocamidopropyl betaine, אשר אמנם אינם מסירים בצורה יעילה את כל השומן והלכלוך, אך לרוב הם מספיקים לשלב הראשוני. כל עוד אין חושפים את הילדים למוצרי שיער כמו קרמים, ספריים להתרת קשרים או מרככי שיער, אפשר להמשיך להשתמש במוצרים המיועדים לתינוקות.
ככל שהילדים גדלים ונחשפים ללכלוך רב יותר, ואף למוצרי שיער מסויימים, יש צורך להשתמש בתכשירים חזקים מעט יותר, ואז אימהות לרוב פונות לשוק מוצרי הילדים – שמפו, סבון, המיועד לילדים. אלו מכילים חומרים פעילי שטח חזקים יותר, סולפאטים, ממש כמו במוצרים המיועדים למבוגרים, רק בריכוזים נמוכים יותר. לרוב ה- Cocamidopropyl betaine ימשיך לככב במוצרים אלה, כשתפקידו לעדן את פעולתם האגרסיבית של הסולפאטים השונים ולמנוע גירוי של העור. עוד על חומרים פעילי שטח תוכלו לקרוא כאן.
הופ הופ טרללה.. גדלנו בשנה! או שתיים… או עשר
מהרגע שתינוקות הופכים לפעוטות, זוחלים, הולכים, נמצאים בגני הילדים ובגני המשחקים, שיערם הולך ומתארך במקביל לכך שהוא הופך מלוכלך ושומני. חול, צבעים, שאריות מזון ושאר ירקות מעטרים את ראשם ואת גופם, והסבון מתחיל לשחק תפקיד חשוב יותר.
אם אינכם נמנים על אלו שדוגלים בשיטות טבעיות בלבד, הרי שאינכם יכולים לעבור יום אחד מבלי מקלחת הגונה לילדכם שכוללת המון קצף וריח. אולי זה בריא ואולי לא, עניין זה תמיד יהיה שרוי במחלוקת, אבל מה שבטוח, זה נעים לכולם.
לפני הכל מילת הרגעה – נכון כי קיימות ספקולציות רבות לגבי המקור של חלק מהחומרים שקיימים בתכשירים שלנו ושל ילדנו (תוצרי לוואי של תעשיית הנפט, מצלצל למישהו מוכר?) וכן לגבי הסכנה שיש בחלק מהחומרים האלה, אולם עלינו להבין כמה דברים – רוב המוצרים התעשייתים, גם אם הם זולים, מפוקחים יותר ממוצרים טבעיים שמישהו רקח באיזו מעבדה אפלה.
רמת הניקיון של חומר מסויים יכולה לקבוע האם הוא יהיה בריא ובטוח והאם לא, ורוב המוצרים שמגיעים למדפים עוברים את כל הבדיקות הנחוצות. כדי ש"תוצר לוואי מתעשיית הנפט" יהפוך לשמן מינרלי (שמצוי כמעט בכל שמן תינוקות, ואף במרככי שיער), ולא יהפוך לבנזין, הוא עובר שלבי זיקוק שונים ובדיקות שמבטיחות את רמת הניקיון והאיכות שלו. ואין דבר שמזיק לבריאותנו יותר מאשר לחיות בפחד.
חשוב לזכור שברגע שאנחנו מתחילים להשתמש בקרמים שונים ומרככים, ותרסיסים להתרת קשרים, עלינו לנקות את השיער באמצעות שמפו מתאים, גם אם מדובר בשמפו שמתאים לילדים, ולא בחומרים אורגניים, טבעיים או יעודיים לתינוקות. אלו מתאימים רק לשיער טבעי ונקי, ללא חומרים ולניקוי עדין שלעיתים לא מספיק להסיר את כל מה שצריך.
רוצות ללכת על טבעי? הישמרו מקרמים ומרככים למיניהם, אלא אם הם מותאמים לשיטת curly girl, עליה ניתן לקרוא כאן. מרבית החומרים הקיימים בשוק מכילים רובם ככולם סיליקונים מסוגים שונים, כדוגמת Dimethicone, שמן מינרלי ושעווה, והם כאמור, אינם מותאמים לשיטה.
ואמא לי חופפת… טרילילילי…
מרבית סוגי השמפו שמתאימים לילדים יהיו עדינים יותר מאלו שלנו. סביר כי הם יכילו Sodium larueth sulfate במקום sodium lauryl sulfate, שהוא מעט עדין יותר, ולעיתים נמצא אותו גם במקום נמוך יותר ברשימת הרכיבים (שזה אומר, למי שלא יודעת, שהריכוז של הרכיב נמוך יותר), או בתוספת רכיבים נוספים שמטרתם לעדן את פעולתם.
לפעמים נמצא גם סיליקון בשמפו עצמו. למה זה טוב? הסיליקון מסייע בהתרת קשרים, ומרכך את השיער. השמפו הוא עדין יחסית אך מסוגל להסיר לכלוך וסיליקון, ובהחלט מתאים לרוב הילדים. אין צורך לחפוף את השיער כל יום אם אינכן מרגישות צורך בכך, ניתן להסתפק בחפיפה אחת לכמה ימים, במיוחד אם אינכן משתמשות בקרמים.
מרכך
צריך? לא צריך?
ובכן, מרככים מסייעים לנו בהתרת קשרים. הם יכולים גם לסייע בשמירה על לחות השיער במשך היום, אבל לרוב שיער של ילדים לא ממש נוטה לסבול מבעיות מיוחדות, ואם אתן לא חייבות להשתמש בו, אתן בהחלט יכולות לוותר עליו.
כמובן שדמיונות לחוד ומציאות לחוד, וגם הורים לילדים חלקי שיער יודעים כמה קשה להתיר קשרים בשיער ארוך ורטוב באמצעות האצבעות בלבד במקלחת, שלא לומר כאשר אתן בעצמכן חוטפות מקלחת על הדרך גם אם לא התכוונתן לכך, אבל כדאי לנסות זאת לפחות בחלק מהפעמים. כן מומלץ לפחות מדי פעם לסרק את השיער על-מנת למנוע הצטברות קשרים לאורך זמן.
מרככים לילדים לרוב אינם שונים ממרככים רגילים. הם מכילים שמן מינרלי, סיליקונים ושעווה, לפעמים הריח שלהם מתוק יותר ומותאם לילדים, ולעיתים הם מכילים foam boosters- חומרים שגורמים ליצירת קצף רב יותר – כמו שילדים אוהבים. ניתן למצוא כמה צדיקים בסדום שאינם דוגלים בשימוש בסיליקון או שמן מינרלי, בינהם Moraz, חלק ממוצרי פנינה רוזנבלום ומרבית המרככים של הוואי, חלק ממוצרי TRESemé, ומספר מוצרים שניתן לרכוש בבתי טבע כגון roots, אקולאב, וכדומה. לרשימה מלאה לחצו כאן.
זה הולך ומסתבך: מה עושים עם הקשרים?
עם מרכך או בלעדיו, רצוי להתיר קשרים בעדינות באמצעות האצבעות (או מסרק רחב שיניים) במקלחת כאשר השיער רטוב, בין אם מסרקים את השיער לאחר המקלחת ובין אם לא. שיער של ילדים אינו נוטה לנשירה מרובה ולכן אין צורך להסיר שיער מת באותה מידה כמו שאתן נוהגות לעשות זאת עם שיערכן.
אם אתן מרגישות צורך לסרק את השיער, העדיפו מסרק על מברשת, או עשו זאת באמצעות מברשת יעודית לקשרים, כמו wet brush כאשר השיער עדיין לח. בכל מקרה, אין להבריש שיער מתולתל יבש! זה גורם לפתיחת התלתלים ולמראה נפוח ולא מוגדר. אם אתן משתמשות בספריי או קרם ייעודי לילדים כגון סרקל, כיף וכדומה, ניתן לרסס מעט על השיער לאחר ספיגת עודפי המים ולסרק לאחר מכן.
לא לשכוח כי אלו גם כן מכילים סיליקונים ויש להסירם באמצעות שמפו המכיל סולאפטים, לפחות מדי פעם. יש גם קרמים שמצאנו שמתאימים לתינוקות ולילדים – להזמנה מחו"ל, תוכלו למצוא כאן.
בוקר בא לעבודה
סירוק, פינוק, שמיכי ובקבוק, כל זה טוב ויפה בין ערביים, כאשר הילד צופה בערוץ לולי עם מוצץ וחיתול ומתפנק על אמא, אבל לא כל כך טוב ויפה כאשר הילד מתעורר בבוקר וצריך ללכת לגן, ואיתו מתעוררת גם הפריזורה.. אבל הרי אמרנו לא לסרק… ולמי אכפת איך הילד נראה כשהוא הולך לישון… מה עושים עכשיו?!
בדרך כלל הורים נוהגים לשלוח את הילד או הילדה לגן עם שיער אסוף, שישמר מפני לכלוך, כינים, משחק וכדומה. איך מסרקים את הדבר הזה ב-6:59 בבוקר? אז ישנן כמה אפשרויות:
- ניתן לסרק את השיער בערב לאחר המקלחת ולאחר מכן לקלוע אותו לצמת שורש אשר תשמר עד הבוקר (או שלא). קיימים ברשת סרטונים רבים אשר ימחישו לכן כיצד לעשות זאת.
- תלתלים תמיד זקוקים ללחות – מים. אך אין צורך להרטיב את כל השיער. ניתן להשפריץ מעט מים על השיער באמצעות בקבוק עם שפריצר תוך כדי סירוק קל עם האצבעות על מנת לסדר אותו מעט. לרוב זה מקפיץ ומסדר את התלתלים ואז אפשר לסדר את התסרוקת מחדש.
- תמיד אפשר לאסוף לקוקו מרושל, לתקוע כמה סיכות ולהעמיד פנים שהתכוונתן שזה מה שיצא.
- ניתן להעזר בחומרי עיצוב שונים לצורך קיבוע התסרוקת. כפי שצוין, מרבית החומרים הנמכרים בארץ מכילים סיליקונים, אך אם בכל זאת אתן מעוניינות להמשיך להשתמש בשמפו נטול סולפאטים, ניתן למצוא מספר חומרי עיצוב יעודיים לתינוקות שניתנים להזמנה מאתרים מחו"ל, כגון iherb.com או להעיף מבט נוסף ברשימת החומרים שלנו המאושרים לשימוש בשיטת cg.
- לעשות קרחת. לעצמכן. כדי שלא תתלשו לעצמכן את השיערות מרוב תסכול J
מילה לאימהות המתולתלות: לא קל להתבגר. תמיד נרדוף אחר הצורך בהערכה, במילה טובה, באהדה. הילדים שלכן נושאים אליכן את העיניים בכל הקשור במודל היופי, והביטחון העצמי. אל תתנו להם את ההרגשה שלהיות מתולתל זה פחות טוב. זה מתחיל בכן. אל תסתירו את התלתלים שלכן, אל תביישו בהן, עודדו את הילדים שלהם והעצימו אותם, למדו אותם לראות כמה הם יפים ומיוחדים, למדו אותם לאהוב את עצמם על-ידי כך שתאהבו את עצמכן. והעיקר -גדלו אותם בנחת ובאהבה.
איורים: ריקי קליין
כתבה: ריקי קליין, מהנדסת כימית במקצועה, המדענית של קהילת מתולתלות, וכן, הסופרת של הספר החדש "ילדים גדולים לא צריכים חיתולים". לתמיכה בפרויקט לחצו כאן.