סבון ללא סבון, או שמסבנים אותנו?

ריקי קליין | נובמבר 19, 2016

המדענית המתולתלת ממשיכה לחקור ולגלות מה מייבש לנו את התלתלים ומה מיטיב עימם.
והפעם: תחליפי סולפאטים. האם הם מנקים את הקרקפת והשיער כמו שצריך? והאם הם מתאימים לשיטת Curly Girl?

 

אם המושגים סולפאט ו Curly Girl לא מוכרים לך עדיין, אנו ממליצות לקרוא את המאמרים הבאים:

עכשיו כשהכל ברור- בואו נתחיל!

תחליפי סולפאטים - ריקי קליין




הקדמה – המושגים

חומרים פעילי שטח (או בקיצור: חפ"ש)

תפקידם של החפ"שים להוריד את מתח הפנים של תמיסות מימיות ולאפשר למים להתערבב עם חומרים מסביבתם. הם עשויים ממולקולות שהן בחלקן חובבות מים (הידרופיליות) ובחלקן דוחות מים (הידרופוביות) ובכך מאפשרות את "מסיסות" השמן במים- כלומר, שימוש בחפ"ש עם מים על השיער מסיר שומניות. מבנה זו מקנה לחפ"שים תכונות שונות כתלות בסוגם ובריכוזם, והם יכולים לשמש כחומרי ניקוי, ריכוך, כתחליבים ועוד.

סבון

בראשית הדרך, חפ"שים, הגיעו בצורה של סבון פשוט עשוי משומן. חומצות השומן מאפשרות לסלק לכלוך ושומן יחד עם המים. בהמשך פותחו חפ"שים סינטטים יעילים הרבה יותר, שאופן פעולתם תלוי בהרכבם הכימי, ובעיקר בסוג הקבוצה המסיסה במים. קבוצה זו, שהיא ראש המולקולה מגדירה את סוג החפ"ש, וגם את עוצמתו ויעילותו. קיימים מספר סוגים של חפ"שים, כאשר את חלקם אנחנו מכירים בשמם סולפאטים.

סולפאטים

סולפאטים הם דוגמא לחומרים פעילי שטח – הם נקשרים בחלקם למים ובחלקם לשומן ומסייעים למים לשטוף את אותו השומן. הורדת מתח הפנים של המים גורמת לחדירה של בועות אוויר, וזה מה שיוצר את הקצף שהוא בעינינו שווה ערך לניקיון. משום שהסולפאטים מסייעים בהמסה של שומן במים ובניקוי השיער הם עלולים לייבש את השיער יתר על המידה, ולהסיר מהשיער את כל השומן הטבעי החיוני, המגן על השיער ותורם למראה רך ובריא.

שיער יבש - ריקי קליין

אם לא די בכך סולפאטים קיבלו שם רע של חומרים מסוכנים ומזיקים לבריאות, כאשר בעצם הסולפאטים עצמם אינם מסוכנים, אלא תהליך הייצור שלהם הוא הבעייתי, שכן הוא עלול להשאיר עקבות של חומרים רעילים. שימו לב שאין קשר למקור הסולפאט עצמו – גם כאשר חברות מסויימות מתהדרות בכך שהסולפאטים במוצר שלהם מגיעים ממקור "טבעי", ומציינות ברשימת הרכיבים  את השם המהודר Sodium Coco Sulfate, העובדה שהחפ"ש מיוצר מקוקוס אינה משנה את העובדה שהוא עצמו סינתטי, ואינה משנה את תהליך היצור עצמו. אז שלא יעבדו עליכן!

בעקבות הצורך להשתמש במוצרים פחות אגרסיביים לעור ולשיער, במיוחד במוצרים אורגניים או במוצרי טיפוח לתינוקות, פותחו מוצרי ניקוי אשר מכילים תחליפים לאותם סולפאטים. מטרתם לבצע את פעולת הניקוי בצורה עדינה יותר. האמנם? האם וכיצד הם עושים זאת?

baby - ריקי קליין

תחליפים – האמנם?

סבון ללא סבון

כדי להבין מה זה בכלל אומר, נצטרך להכיר תחילה את סוגי החפ"שים הקיימים, מכיוון שלא כל הח"פשים מטרתם לנקות. קיימים 4 סוגים של חפ"שים, הנבדלים אלו מאלו במטען אשר קיים בחלק ההידופילי של המולקולה- החלק המסיס במים שנקרא גם ה"ראש":

חפש"ים אניוניים

קבוצת הראש של חפ"שים אלה טעונה שלילית. בקבוצה זו נמצא את הסולפאטים אותם אנחנו מכירים כל כך טוב, בהם SLS, ALS, SLES ודומיהם. הם משמשים כחומרי ניקוי חזקים ויעילים, יוצרים קצף חזק ויציב, מנקים ביעילות וזולים יחסית. חסרונם הוא שהם עלולים לייבש את העור ולגרום לגירוי לעור ולעיניים, אם כי Sodium laureth sulfate (SLES)  עדין יותר מחבריו בשל תהליך הייצור השונה מעט. קיימים סולפאטים נוספים עדינים יותר בקבוצה זו אך הם יקרים יותר לייצור.

חפ"שים קטיוניים

מכילים קבוצת ראש טעונה חיובית אשר נמשכת לאיזורים פגומים בעור ובשיער אשר טעונים שלילית, ולכן נקשרים אל השיער ויכולים לסכך ולרכך אותו. על-מנת שהמוצר גם ינקה וגם יסכך, יש צורך בחומרים נוספים.

חפ"שים אמפוטריים

המטען של חפ"שים אלה תלוי בסביבה ויכול להשתנות, כלומר הראש יכול להיות חיובי או שלילי. אלו יכולים לסייע ביצירת קצף וגם לסכך, אך הם אינם יעילים כל כך בהסרת שומנים, ולכן נחשבים עדינים ומתאימים לשימוש בתינוקות. לרוב לא נמצא אותם לבדם, והם באים כתוסף בתכשירים אשר מכילים סולפאטים אגרסיביים יותר, על מנת לעדן את פעולתם. לרוב נמצא אותם תחת השם bateines (בטאינים), למשל Cocamidopropyl betaine אשר נפוץ כל כך במוצרי תינוקות.

חפ"שים איוניים

חסרי מטען (ניטרליים), ואינם מתאימים לניקוי אלא לסיכוך, ייצוב, עיבוי או כחומרי ניקוי עדינים אשר מעניקים רכות וברק.

 

מה כל זה בכלל אומר?

מכל המילים המסובכות והארוכות, אפשר להבין דבר אחד פשוט – חפ"שים שונים מיועדים לתפקידים שונים. מי שאגרסיבי פחות, גם פחות יעיל. לרוב נעשה שילוב בין חפ"שים שונים כדי לקבל את החוזק הרצוי. מוצרים שמיועדים לילדים הם לרוב מעודנים יותר ולפעמים אכן חלשים יותר. מוצרי תינוקות מיועדים לשיער דק ועדין (ולרוב גם קצר מאוד), ואינם מסירים היטב שומנים.

השיער המתולתל יכול להיות יבש, גס ועבה, אך הוא יכול להיות גם דק וחסר נפח, שמן בשורשים או לכל אורכיו, ולא תמיד שמפו עדין יעשה את העבודה בצורה מספיק טובה. צריך לקחת בחשבון שבמידה ואנחנו משתמשות במוצרי שיער כבדים מאוד, עתירי שומן וסיליקון, נצטרך גם שמפו חזק יותר על מנת להסירם לחלוטין (אם כי לא כולנו מעוניינות להסירם לחלוטין – מרככי שיער ומסיכות בעצמם מכילים סיליקונים שמיועדים להחזיק מספר חפיפות) לכן הכל גם תלוי במה אנחנו משתמשות, מה אנחנו אוהבות וכיצד שיערנו מגיב לכל אחד מהחומרים.

חפיפה - ריקי קליין

אז מה המסקנה?

ראינו שישנם כמה סוגים של חפ"שים, בעלי תפקידים שונים. חלקם מנקים, חלקם מסככים, חלקם מיועדים ליצור קצף עשיר וריחני שיתן לנו, הצרכנים, חווית ניקיון מפנקת. חומרי ניקוי אינם זהים זה לזה. הטמפרטורה, החומציות, סוג החפ"ש ותהליך הייצור שלו, כל אלה יכולים להשפיע על צורת פעולתם. תהליך היצור של סולפאטים מסויימים עלול להותיר עקבות של חומרים רעילים ומגרים, מאידך – חומרים עדינים מדי עלולים להיות חלשים מדי לניקוי ולהשאיר את שיערינו שמנוני ו"מלוכלך".

חפ"שים מסויימים מסוגלים להוסיף סיכוך ולמתן את פעולתם של חפ"שים אחרים, ולכן לרוב נמצא ברשימת הרכיבים כמה חפ"שים אשר משלימים אלו את אלו. אם אתן מרגישות ששמפו ללא סולפאטים פשוט לא מנקה את שיערכן טוב מספיק, השיער נפול ושומני, כבד וחסר חיים, אולי כדאי לחפש מוצרים שבהם הסולפאטים נמצאים נמוך יותר ברשימה, ומכילים betaines שיווסתו את פעולתם.

לרוב יהיו אלו מוצרים המסווגים כמותאמים לילדים, דוגמת סרקל, כיף קידס, לייף קידס וכדומה…אלו לרוב מכילים SLS נמוך יותר ברשימה, או SLES, ומכילים חומרים נוספים אשר מעדנים את פעולתם של הסולפאטים. למי שבכל זאת רוצה ללכת על הכי בטוח, מומלץ לפנות למוצרים אשר מיועדים לתינוקות, או מוצרים שנקנים בבתי טבע ומכילים חומרים טבעיים בלבד. יש לקחת בחשבון שבמקרה כזה, לא נוכל להשתמש בקרמים רגילים לשיער שמכילים סיליקונים, משום ששמפו עדין מאוד לא יסיר את אותם חומרים. עוד על כך ניתן לקרוא פה.

להלן רשימה של תחליפי הסולפאטים העדינים יותר, במיוחד לבנות הפועלות ע"פ שיטת curly girl או מחפשות תחליף עדין המותאם לתינוקות:

  • Coco betaine
  • Cocoamphoacetate
  • Cocoamphodipropionate
  • Disodium cocoamphodiacetate
  • Disodium cocoamphodipropionate
  • Lauroamphoacetate
  • Sodium cocoyl isethionate
  • behentrimonium methosulfate
  • disodium lautreth sulfosuccinate
  • babassuamidopropyl betaine

רשימה מלאה של סולפאטים אגרסיביים, או עדינים, תוכלו למצוא כאן

 

איורים: ריקי קליין

כתבה: ריקי קליין, מהנדסת כימית במקצועה, המדענית של קהילת מתולתלות, וכן, הסופרת של הספר החדש "ילדים גדולים לא צריכים חיתולים". לתמיכה בפרויקט לחצו כאן.