חגיגה בתלתלז' : כשהכינה נחמה קופצת לביקור

ריקי קליין | נובמבר 28, 2016

 

כאימהות לילדים מתולתלים, אתן כבר יודעות כמה זה קשה להסתדר עם תלתלים ילדותיים.

אם עדיין לא קראתן את שפע העצות שלנו לילדים מתולתלים- אתן מוזמנות לקרוא כאן.

מה עושים כשמצטרפות כינים לכל החגיגה?

curlyboy

מסיבה בסבך

אם הטיפול בתלתלים של ילדכם לא גרם לכן לתלוש לעצמכן את השיערות עד עכשיו, המפגש הראשון עם הכינה נחמה בהחלט יגרום לכן לרצות לעשות זאת. אי אפשר להסתיר את האמת – זה מזעזע. זה גועלי, זה דוחה, זה מזעזע. אז אולי בכל זאת אצליח להרגיע אתכן מעט.

nehamashocked




לפני הכל חשוב להדגיש שהטיפול הכי טוב הוא מניעה. ככל שמגלים את המשפוח'ה מוקדם יותר, כך קל יותר לטפל בה. לכן מומלץ אחת לשבוע לבצע בדיקת כינים באמצעות מסרק סמיך.

המסרק הסמיך מסייע גם בסילוק שומן ולכלוך. את הפעולה יש לבצע באמבטיה בזמן שהמרכך נמצא על השיער, על מנת להקל על הסירוק. צורת הסירוק צריכה להעשות מהשורש ועד לקצה של כל איזור ואיזור בראש. האיזורים המועדים יותר לפורענות הם בעורף ומאחורי האזניים. לאחר כל פעולת סירוק יש לנגב את המסרק על מגבת לבנה אשר תקל על איתור הביצים או הכינים.

girlbrushing

בכינים קשה לטעות. הזעזוע העמוק שתחושו יבהיר לכן כי אכן מדובר בכינה, ואין צורך להרחיב.

מה לגבי דור ההמשך?

לביצי כינים יש מראה יחודי שקשור לאופן שבו הן דבוקות לשיער. אמא נחמה מצמידה כל ביצה לשיער באמצעות דבק שעוטף את השיערה סביב ומונע מהביצה לעוף או ליפול, או לזוז לכל כיוון שהוא לא מעלה לכיוון קצה השיערה., ולכן זה הכיוון היחיד שבו תצליחו לחלץ את הביצים, בין אם באמצעות ציפורניים או באמצעות המסרק.

nehama

ביצים שלא בקעו עדיין יהיו שקופות, כלומר קרובות מאוד בצבען לצבע השיער (וכך גם הכינים) ולכן יהיה מאוד קשה לראות אותן ללא סירוק. לכן גם אם אינכן רואות ביצים במבט שגרתי, אל תתפלאו למצוא אותן באמצעות המסרק…

אם בכל זאת אתן מסוגלות להבחין בביצים בראש עצמו, בעצם הבחנתן בקליפה ריקה, משמע- הביצה כבר בקעה וסביר להניח שהדיירת לשעבר שלה כבר מטיילת על הראש. אז בוודאי שאם לא העברתן מסרק עד לאותו רגע – זה הזמן!

אוקי… רגע. אני אמתין. התאוששתן? שתיתן כוס מים? קחו כמה נשימות עמוקות, זה לא כזה נורא. עוד קצת ותבינו הכל.

לכינה יש מחזור חיים מוגדר – כשבוע מרגע הטלת הביצה בוקעות הכינים הצעירות, ועוברות מספר שלבי התפתחות, כאשר רק כעבור 10 ימים מרגע בקיעתן הכינים מגיעות לשלב הבוגר שלהן, ומסוגלות להטיל ביצים נוספות ולהדביק ילדים אחרים. לכן גם אם ראיתן כינים, אל תתפלאו אם הצורך המיידי שלכן להתגרד באותו רגע הוא פסיכולוגי בלבד. סביר להניח שלא נדבקתן. זה גם אומר שאם הבחנתן בכינים צעירות, סימן שעברו יותר מ-10 ימים מאז ההדבקה הראשונית.

מכיוון שכינים מדביקות רק בטווח מאוד קצר זה של ימים, ואינן מסוגלות להתקיים מחוץ לראש, וגם לא לקפוץ, להתעופף, לבצע קפיצת באנג'י או סלטה משולשת לאחור, אין גם צורך להשתגע ולהעלות את כל הבית באש, מספיקה כביסה רגילה בהחלט,  והרחקה של שמיכות, כריות, בובות פרווה וכדומה למשך מספר ימים.

קישטה נחמה!

אם הבחנתן בביצים בלבד – אין צורך לבצע טיפול. הן אינן מדבקות והטיפול גם לא יהיה יעיל, הביצים אינן מושפעות מתהליך הטיפול ואילו המצב הנפשי שלנו כן… יתר על כך, לא כל הביצים על הראש בוקעות, לעיתים הן רחוקות מדי מהקרקפת ופשוט לא שורדות (הן זקוקות לחום הגוף שלנו, כמה רומנטי) רק אם הבחנתן בכינה חיה, יש לבצע טיפול לילד.

מרבית החומרים לטיפול בכינים אשר מיועדים לילדים רכים אינם מבוססים אלא על… סיליקון. כן כן, אותו Dimethicone עליו דיברנו כבר רבות, הוא הרכיב המרכזי באותם חומרים, ומופיע בהם בריכוז של מעל ל-90%. חלק מהתכשירים מבוססים גם על שמנים וחומרים טבעיים אחרים, שפשוט חונקים את הכינים. לכן אם אין לכן בהישג יד תכשיר יעודי, נסו למרוח שמן קוקוס על כל השיער למשך מספר שעות. יכול להיות שזה יעשה את העבודה, ואם לא, לפחות לכינים יהיה שיער נהדר.

nehamacurly

משום שהביצים לרוב שורדות כל סוג של טיפול, יש לחזור על הטיפול כעבור 10 ימים. מדוע 10 ימים? כי אז כל הביצים יבקעו וניתן יהיה לטפל בכינים עצמן.  וכמובן, נזכיר את המובן מאליו. בתקופת הטיפול, ובכלל בתקופת ההדבקה, שכנראה התרחשה בגן וכנראה תחזור על עצמה שוב ושוב עד החופש הגדול או עד שהילד ילך לצבא, מומלץ לסרק את השיער עם מסרק סמיך כל יומיים-שלושה כדי להמשיך ולחלץ את הביצים, בין אם הן שרדו את הטיפול ובין אם לא – כי לבד הן לא ילכו לשום מקום. כבר אמרנו – הן לא יכולות ליפול.

אם אתן ממתינות שהילד יתחיל להתגרד כדי לבצע בדיקה או טיפול, דעו שלעיתים הגרד מגיע מספר שבועות לאחר ההדבקה, והוא קשור לתגובה אלרגית לחומרים ברוק של הכינה. ישנם מקרים נדירים בהם אין תגובה אלרגית כלל והילד לא יגרד, אז קחו זאת בחשבון ובדקו לעיתים תכופות.

מילה על תכשירי מניעה

ישנן טענות כי מוצרים מסויימים יכולים למנוע הדבקה של כינים. לרוב מדובר בתכשירים טבעיים שונים המבוססים על שמנים בעלי ריח חזק כגון, רוזמרין, אקליפטוס, למון גראס וכדומה. יש לקחת בחשבון שלרוב מוצרים טבעיים אינם מפוקחים ע"י משרד הבריאות באופן מקיף, וכן שהשמנים עלולים להיות דליקים, ומגרים לעור ולמערכת הנשימה ואין הוכחה מדעית כי הם אכן מונעים הדבקה.

אם בכל זאת ברצונכם להתנסות במריחה של שמן מסויים באיזור העורף ומאחורי האזניים, לא מומלץ למרוח את השמן באופן ישיר אלא למהול את השמנים בשמן נשא, כגון שמן שקדים.

 

בשורה תחתונה, אם מצאתן ביצים בלבד על ראשו של הילד במהלך הסירוק השבועי, אין צורך לבצע טיפול אלא להמתין לבקיעת הביצים (כ-10 ימים). אם מצאתן  כינים חיות, סימן שהילד נדבק לפני יותר מ-10 ימים, וזה הזמן לטפל וגם להודיע בגן. יש לחזור על הטיפול כעבור 10 ימים כדי לטפל בכינים שעדיין לא בקעו. במהלך התקופה שבין הטיפולים יש לחזור ולסרק את השיער עם מסרק סמיך כל יומיים. יש לנקוט במשנה זהירות בשימוש בשמנים ובחומרים טבעיים לצורך מניעה.

בהצלחה!

 

איורים: ריקי קליין

כתבה: ריקי קליין, מהנדסת כימית במקצועה, המדענית של קהילת מתולתלותוכן, הסופרת של הספר החדש "ילדים גדולים לא צריכים חיתולים". לתמיכה בפרויקט לחצו כאן.