אחת ולתמיד: ההבדל בין מלח לסולפאט והנזק לתלתלים שלנו

ריקי קליין | ספטמבר 24, 2016

אחת שתים שלוש… ראש מלוח!
המדענית המתולתלת חוזרת והפעם בשאלה שחוזרת על עצמה יותר מכל: מה ההבדל בין מלחים לסולפאטים?
והאם הם באמת מזיקים לנו לשיער?

Maayanot Saadon

בתמונה: מעיין סעדון

אם צעדתן פעם בשביל קליפות הסבונים, כלומר במחלקת תמרוקי השיער, ודאי נתקלתם לא פעם במוצרים שמתהדרים בהיותם "ללא מלחים". חלק מהמוצרים האלה ניתנים גם לסיווג כמוצרים "ללא סולפאטים" , אך חלק מהמוצרים האלה הם רגילים חלוטין בעצם מכילים סוג אחר של סולפאטים, אגרסיבים באותה מידה, או פחות.יצרנים רבים תופסים טרמפ על הטרנד ההולך וגובר של מוצרים שאינם מכילים סולפאטים ומלחים, ומושכים את העין ואת הארנק של הקונה שלא מצליח להבין איפה כאן הקאץ'. בואו נביא אחת ולתמיד- מה העניין עם המלח הזה? עם מלחים, בלי מלחים, עם סולפאטים, בלי סולפאטים, ולמה מתכוון המשורר כשאומר "ללא מלח" על מוצרים שמיועדים לשיער שעבר החלקה?

מלח

בואו נוסיף קצת פלפל כל העניין…מדובר בדיוק באותו מלח אותו כולנו מכירים הנקרא סודיום כלוריד- מלח ים, מלח בישול, איך שלא תקראו לזה, כן, כן, זה זה. מלח משפר את טעמו של האוכל, מחטא פצעים, מעלה את טמפרטורת הרתיחה של המים (אם תהיתן פעם למה מוסיפים מלח למי הבישול של הפסטה) אבל מה הוא עושה בשמפו שלנו?




מטרת המלח בשמפו היא לעבות (*) את המרקם שלו ושל חומרי טיפוח אחרים על מנת שיהיה לנו קל יותר לשלוט בכמות החומר ובאופן הפיזור שלו. הוא עושה זאת באמצעות שינוי הסידור של המיצלות (צבר של מולקולות שהן בחלקן אוהבות מים ובחלקן שונאות מים) בתוך השמפו. המיצלות נוצרות כאשר חומרים פעילי שטח (סולפאטים למינהם עליהם נדבר מיד) מסתדרים במעגלים שחלקם החיצוני אוהב מים וחלקם הפנימי לא. חישבו על זה כעל עדר בקר אשר מקיף את הגורים במעגל על מנת להגן עליהם. החלק שאינו אוהב מים, נח לו מוגן בחלק הפנימי של המעגל והחלק שאוהב מים מקיף אותו ושומר עליו.

micells

בין המיצלות עצמן יש כוחות דחייה והן מרוחקות זו מזו. הוספה של מלח לשמפו מורידה את צפיפות המטען של המיצלות ומסייעת להן להתקרב אלו לאלו ובעצם מעלה את צמיגות השמפו ומעבה את מרקמו. פשוט לא?

חומרים לשיער שעבר החלקה מתהדרים בהיותם "ללא מלח". המוצרים האלה הם מוצרים רגילים לכל דבר, רק שהוצא מהם המלח מכיוון שהוא עשוי לפגוע בציפוי ההחלקה. כלומר חומרים ללא מלח מסייעים לשמר את תוצאות ההחלקה לאורך זמן. לכן מוצרים ללא מלח הם לעיתים דלילים ונוזליים יותר ממה שאנחנו מכירות. במידה לא החלקתן את שיערכן (לשמחתינו) סביר להניח שלא תרגישו בהבדל מהותי מעבר למרקם השמפו, אם כי המלח עצמו יכול לייבש מעט את השיער.

סולפאט

כפי שהבנתם מכל מה שנאמר לעיל – מלחים אינם בהכרח סולפאטים. אבל סולפאטים הם בהכרח מלחים. מי? מה?

סולפאטים הם "מלחים" מסוג אחר. הם נקראים מלחים בגלל תהליך היצור שלהם שעושה שימוש בחומצה סולפאטית. מטרתם לנקות את השיער (ולא רק אותו), אך לעיתים הם עושים קצת יותר ממה שנתבקשו ועלולים להסיר מהשיער שמנים חיוניים שתורמים לרכות ולברק (*).

הסולפאטים הם בעצם חומרים "פעילי שטח", כלומר מטרתם היא להוריד את מתח הפנים של המים ובכך לאפשר להם ל"התערבב" עם חומרים מסביבתם, ובמקרה שלנו עם השומנים שעל הגוף, העור, הראש ובכך לעזור בניקיון. הורדת מתח הפנים גורמת גם לחדירת אוויר, מה שנראה בעיננו כ"'קצף".

הסולפאטים מעולים בהסרת לכלוך ושומן והם קיימים בכל מוצר ניקוי שאתן יכולות להעלות על דעתכן, החל ממשחת שיניים ועד סבון כלים ואבקת כביסה. הוספה של חומרים פעילי שטח גורמים ליצירת המיצלות אותן הזכרנו קודם לכן. המיצלות הן צבר של מולקולות שחלקן החיצוני הוא הידרופילי (אוהב מים) וחלקן הפנימי הידרופובי (שונא מים).  מבנה זה של מיצלות הוא זה שגורם לסבון ולשמפו לנקות לכלוך ושומנים. החלק השומני, ההידרופובי, נקשר לשומנים שבשיער, והחלק ההידרופילי נקשר אל המים, וכך השומן נשטף יחד עם המים.

יחד עם השומן והלכלוך נשטף גם השומן הטבעי והסבום, ולכן הסולפאטים עלולים לייבש את השיער יתר על המידה. בתגובה לכך אנחנו מפצות את השיער עם מרככים וקרמים שאחר כך קשה לנו להסירם, חלקם מכילים סוגים שונים של סיליקונים. קיימת שיטה שנקרא שיטת curly girl אשר מדברת על המנעות מסולפאטים במקביל להמנעות מסיליקונים.  עוד על סוגי סולאפטים ניתן לקרוא כאן.

איורים: ריקי קליין