פינת המדענית המתולתלת- אבנים שחקו מים… ומה עם השיער?

ריקי קליין | יוני 1, 2016

המים בישראל הם מים קשים! איך המים האלה משפיעים על בריאות ומראה השיער? הכל בכתבה הבאה.

נתחיל מבראשית – למה המים קשים?

מים אשר מכילים יוני סידן (כאשר ריכוז הסידן הוא מעל 121 מ"ג לליטר), מגנזיום ברזל ואחרים, נקראים מים קשים. כאשר המים הקשים מגיבים עם סבון נוצרים חומרים קשי-תמס אשר שוקעים על הצנרת, על קירות האמבט, על דלתות המקלחון ו.. על השיער שלנו. יוני הסידן הם גם אלה שגורמים להיווצרות של אבנית שנוצרת בזמן שאנחנו מחממים מים קשים, כאשר במקרה כזה נוסף לנו חומר קשה-תמס נוסף והוא סידן פחמתי, או בשמו הידוע גיר. אם תהיתן לגבי הצטברות של אבנית בקומקום השתייה, מקור האבנית הוא במים, ואין לה כל קשר להיווצרות של אבנים בכליות אשר נגמרת כתוצאה מהצטברות של אוקסילטים בשתן, תזונה, חיידקים בדרכי השתן וליקויים בריאותיים אחרים.

בישראל קיימים שלושה מקורות מים טבעיים עיקריים: הכינרת, אוויקפר החוף (במישור החוף- מהכרמל ועד חבל עזה) ואקוויפר ההר (בין רכס הרי יהודה ושומרון במזרח לים התיכון במערב, ובין עמק יזרעאל והכרמל בצפון לסיני בדרום). המים במדינתנו נחשבים מים קשים, אם כי חלק גדול מהמים מתקבל מהתפלה, ומים מותפלים אינם מכילים מינרלים, אלא אם מינרלים אלה הוספו למים באופן יזום.

המים הקשים שמכילים גם יונים של מינרלים אחרים, נקשרים ליונים השליליים שבשיערנו ואוטמים אותו, יוצרים מעטה שמונע חדירת לחות, מכביד על השיער וגורם למראה עמום ונפול. לאלו מאיתנו שמשתדלות להשתמש בדטרגנטים עדינים ככל האפשר אשר לא ייבשו את שיערנו, עלולות לגלות שהשיער דווקא מאבד מחיונותו ומהברק שלו, דווקא משום שהחומרים העדינים האלה לא מצליחים לנקות את המשקעים שנוצרים בשיערנו.




אז מה עושים?

  1. קודם כל- מקדימים תרופה למכה ומתקינים פילטרים בברזים. אולם כמובן שלעיתים זה פשוט לא מספיק.
  2. יש אנשים שנוהגים לשטוף את שיערם במים מינרלים, אבל זה לא כל כך נוח ולא פרקטי. אלטרנטיבה נוספת- מי גשם. אם יש לכן גישה למים כאלה- תהנו.
  3. מומלץ בכל זאת לנקות את השיער בשמפו אשר מכיל סולפאטים אחת לזמן מה. ישנם מוצרים מיוחדים למים קשים, דוגמת Ion Hard Water Shampoo , אולם מוצרים אלו אינם זמינים בארץ. רצוי לחפש רכיבים כגון: EDTA- aminopolycarboxylic acid, acetic acid או citric acid חומצות אשר קושרות אליהן יוני מתכת וסידן. חומרים אלה כמובן מייבשים את השיער ומצריכים שימוש במרכך לאחר מכן. ניתן לשים שמן קוקוס לפני החפיפה כדי למנוע מהשמפו לייבש את השיער יתר על המידה.
  4. שטיפות חומץ- ניתן לערבב 1-2 כפות חומץ תפוחים בכוס מים (רצוי מי פילטר כמובן), להניח על השיער לאחר החפיפה ולשטוף במים קרים לאחר מספר שניות.

אז פיתרון אחר ויחיד- אין. בסופו של יום זיכרו כי שיער מתולתל זקוק לאיזון העדין בין פני שטח נקיים ממשקעים, ולחות מספקת, כך שעלינו למצוא דרך לנקות אותו מבלי לייבש אותו. לכן- אין שיטה אחרת שעובדת לאורך זמן, חייבים לנסות, להתנסות ולשנות. הקשיבו לשיער, הוא כבר יגיד לכן מה עושה לו טוב.